Bułki żytnie

Dla odmiany podaje przepis na bułki żytnie, które zasmakują nie jednej osobie.
Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 12 dużych, okrągłych bułek.

Blaszkę do pieczenia należy wyłożyć papierem do pieczenia.

Dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 450 g maki żytniej razowej
  • 1 łyżka duża miodu
  • 1 szklanka letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka suchego maku

Jajko wbijamy do miseczki i je podbijamy lekko.

Do drugiej miseczki wsypujemy ziarna i je mieszamy.


Wykonanie:

Do kubeczka wlewamy letnią wodę i dodajemy do niej drożdże oraz miód. Składniki dokładnie ze sobą łączymy.

Na stolnice wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej sól oraz płynny zaczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Z ciasta formujemy 12 kul i układamy je w 5 cm odstępach na blaszce do pieczenia. Surowe bułki przykrywamy czystą , suchą ścierka i odstawiamy na 1-2 godzin w ciepłe miejsce. Po upływie podanego czasu ściągamy z nich ścierkę (powinny się powiększyć), smarujemy je rozbełtanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem.

Tak przygotowane pieczywo pieczemy przez 5-10 minut w 220 stopniach Celsjusza a następnie przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu bułki odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/03/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon