Babeczki

Smaczne babeczki, które można wypełnić dowolnymi składnikami! Czy to będą owoce z galaretką, czy słodka masa czekoladowa, bez znaczenia! Babeczki są tak pyszne, że można je jeść nawet bez żadnych dodatków.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na 50 sztuk babeczek.


Składniki:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka

  • 1 łyżka margaryny

  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej


Wykonanie:

Margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy je w kule i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

W małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 4 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon