Ciasto delicja

To ciasto nie może się nazywać inaczej bo jego składniki na to nie pozwalają. W czekoladowym biszkopcie znajdziemy orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Puszysta śmietankowa masa z kawałkami brzoskwini. A uwieńczeniem tego wszystkiego stają się ciasteczka delicje i gruba warstwa galaretki.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Blaszka do pieczenia o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na biszkopt:
  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 10 dag grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorzkiego kakao lub mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder a następnie żółtka. Składniki łączymy ze sobą. Zmniejszamy obroty miksera do najmniejszych i wsypujemy proszek do pieczenia i kakao ( lub mąkę ziemniaczaną"). Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do powstałej masy dodajemy bakalie i łączymy je z ciastem.

Nagrzewamy piekarnik.

Surowy biszkopt przelewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Jak zauważymy, że ciasto odchodzi od brzegów blaszki to znaczy, że ciasto jest już upieczone.

Upieczonego biszkoptu nie wyciągamy z piekarnika od razu by nie opadł.

" jeśli nie chcemy by biszkopt w cieście był ciemny to zamiast gorzkiego kakao dodajemy mąkę ziemniaczaną.


Składniki na masę:
  • 600 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • kieliszek spirytusu
  • jedna puszka brzoskwiń w zalewie

Brzoskwinie odsączamy od soku i kroimy w niewielka kostkę.

Do rondla wlewamy 450 ml mleka i włączamy je do zagotowania. Do 150 ml mleka (które nam zostało) dodajemy żółtka, cukier kryształ, opakowanie budyniu, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować wlewamy do niego masę. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut ciągle mieszając by nie przywarł do naczynia. Po upływie 5 minut rondel ściągamy z palnika i przykrywamy, żeby na budyniu nie zrobił się kożuch oraz by przestygnął.

W makutrze ucieramy masło z łyżką cukru pudru na puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i rozcieramy go.Do powstałej masy dodajemy alkohol który łączymy z resztą składników. Dorzucamy kawałki brzoskwiń i łączymy ze sobą wszystko.


Do ozdoby:
  • 2 opakowania czerwonej galaretki
  • 700 ml gorącej wody
  • opakowanie delicji - ja użyłam własnoręcznie upieczonych (przepis na delicjanki)
  • poncz - 1/2 kieliszka dowolnego alkoholu rozpuszczona w 1 kieliszku wody

W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia.


Wykonanie:

Zimny biszkopt nasączamy ponczem. Na biszkopt rozkładamy równomiernie masę. Na masie układamy ciastka delicje / delicjanki i zalewamy je tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki - najlepiej na noc - by galaretka mogła się całkowicie zsiąść.

Smacznego


Data publikacji: 01/12/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon