Ciasto Fantazja

Ciasto składa się z trzech blatów ciasta z różową bezą. Żeby było ciekawiej znajdziemy w nim jeżyny z kompotu, powidła i masę budyniową.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm. Można też użyć większej blaszki nie zwiększając składników (ciasto będzie tylko niższe).

Blaszkę do pieczenia należy natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.


Składniki na blaty:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 85 g miękkiej margaryny
  • 4 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany np. 12 % ale gęstej *1 łyżka cukru waniliowego

Na stolnicy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Żółtka ucieramy z cukrami tak by powstała złota masa. Przelewamy je do mąk. Dodajemy śmietanę i margarynę. Z podanych składników wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto formujemy w wałek i dzielimy go na trzy części. Każdą część należy rozwałkować na wymiar blaszki (w moim wypadku 20 cm x 27 cm). Następnie każde surowe ciasto przekładamy na blaszkę do pieczenia i smarujemy je 3 łyżkami powideł.


Składniki różową bezą:
  • 6 białek
  • 8,5 łyżki cukru kryształu
  • 3 opakowania kisielu wiśniowego
  • 3 szczypty soli

Do misek rozdzielamy po 2 białka.

Do dwóch białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy 1,5 łyżki cukru i jedno opakowanie kisielu. Ubitą różową bezę przekładamy na blat surowego ciasta które uprzednio posmarowaliśmy konfiturą.

Każde ciasto z bezą pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia.


Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 600 ml mleka
  • 1 kieliszek spirytusu

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu. Składniki łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 400 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy alkohol i łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 400 ml konfitury np. śliwkowej lub wiśniowej
  • 500 ml jeżyn w kompocie

Wykonanie ciasta:

Na blat ciasta należy rozsmarować połowę masy. Na masę układamy połowę odsączonych czernic. Ciasto z bezą smarujemy od spodu ( nie bezę) 3 łyżkami powideł i nakładamy je na jeżyny. Na bezę kładziemy drugą połowę masy i jeżyn. Trzeci blat ciasta również smarujemy od spodu 3 łyżkami konfitury i przykrywamy nim owoce.

Tak przygotowane ciasto odkładamy najlepiej na noc do lodówki.

Smacznego


Data publikacji: 09/01/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon