Ciasto półkruche ze śliwkami węgierkami

Pyszne, szybkie , półkruche ze śliwkami idealne na upały.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na tortownice o średnicy 20 cm.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto półkruche:
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 250 g wydrylowanych śliwek węgierek
  • 1 wiśnia
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Śliwki myjemy, suszmy, wyciągamy z nich pestki a przede wszystkim kroimy na 4 części.

Na stolnicę przesiewamy mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do przesianych składników dodajemy tłuszcz, śmietanę oraz całe jajka. Podane składniki siekamy nożem do momentu pojawienia się grudek, wtedy odkładamy nóż i energicznie zarabiamy rękoma ciasto. Powstałe gładkie, jednolite ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy je na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy je na kształt okręgu na lekko podsypanej mąką stolnicy. Okrąg ciasta kładziemy na blaszce do pieczenia ( spodzie tortownicy , który wyłożyliśmy papierem do pieczenia). Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem, podsypujemy czystą i świeżą bułką tartą a następnie układamy na nim ćwiartki śliwek. Na środku ciasta , po wyłożeniu go śliwkami umieszczamy wydrylowana wiśnię. Ułożone owoce posypujemy cukrem.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 - 25 minut (funkcja termoobieg i piekarnik elektryczny).

Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcie.

Zimne ciasto zaraz przez podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 27/07/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon