Ciasto Snikers

Ciasto to zawiera pyszną masę , orzechy może nie w karmelu ale w miodzie i do tego wiórki kokosowe. Swoim wyglądem i smakiem przypomina znanego batona.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Przepis na blaszkę o wymiarach 20cm x 27 cm. Blaszka może być większa (ciasto będzie tylko niższe).

Blaszkę prostokątną należy natłuścić margaryną i oprószyć mąką pszenną / tortową.


Składniki na ciasto kruche:
  • 225 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany np 18% ale gęstej
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka ucieram z miodem na złotą masę. Mąkę i proszek przesiewamy ze sobą i dodajemy do nich masę jajeczną. Dokładamy margarynę i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na pół. Z połówek formujemy prostokąt o wielkości blaszki do pieczenia.

Każdy prostokąt ciasta pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut.


Składniki na ciasto kokosowe:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli

Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier ( najlepiej wsypywać po 1/5 szklanki cukru) i ubijamy. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do białek dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy na formę.

Ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia.


Ciasto orzechowe:
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy miód a następnie proszek do pieczenia i bułkę tartą. Składniki łączymy ze sobą. Do powstałej masy dodajemy orzechy włoskie i delikatnie je łączymy z masą. Powstałe ciasto przelewamy do formy.

Ciasto pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia.


Masa do przełożenia:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2,5 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 400 -500 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek spirytusu

Do kubka wlewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy do niego budyń, żółtka, cukry oraz mąkę. Składniki rozrabiamy na jednolitą masę. Do rondla wlewamy 1,5 szklanki mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę. Powstały budyń gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut cały czas go mieszając by nie przywarł do spodu naczynia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego masła stopniowo dodajemy zimny budyń. Do powstałej masy dodajemy alkohol i łączymy go z kremem.


Do ozdoby:
  • 1/2 kostka margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 10 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Do rondla dajemy margarynę, mleko, czekoladę, cukier i kakao. Umieszczamy go na małym ogniu i doprowadzamy do połączenia się składników. Powstała polewę ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

  • 3-4 łyżki wiórek kokosowych
  • 3-4 łyżki posiekanych grubo orzechów włoskich

Dodatkowo:
  • 250 g powideł

Wykonanie:

Zimny placek kruchy smarujemy cienką warstwą konfitury na którą dajemy 1/3 kremu. Przykrywamy go ciastem kokosowym, na który kładziemy 1/3 kremu. Następnie kładziemy ciasto orzechowe, które smarujemy pozostałą częścią kremu. Placek kruchy smarujemy obustronnie konfiturą i przykrywamy nim krem. Przełożone ciasto polewamy polewą czekoladową. Zdobimy wiórkami kokosowymi i orzechami włoskimi. Ciasto przekładamy do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego


Data publikacji: 23/02/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon