Ciasto z bananami

Szybkie w wykonaniu a do tego zaskakujące ciasto orzechowo-czekoladowe przełożone masą bananową. O to propozycja na dzisiaj.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20cm x 27 cm.

Dwie blaszki do pieczenia smarujemy margaryną i lekko oprószamy mąką pszenną / tortową.


Składniki na ciasto:
  • 200g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki mielonych / startych orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 łyżka gorzkiego kakao

W rondelku, na małym ogniu roztapiamy margarynę. Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przestygnięcia.

Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do nich cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy zimną, roztopioną margarynę - nie przestajemy miksować. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. Za pomocą łyżki drewnianej delikatnie łączymy ze sobą składniki. Powstałą masę rozlewamy po równo do dwóch misek. Do jednej miski dodajemy gorzkie kakao a do drugiej mielone orzechy. Składniki łączymy z surową masą. Tak przygotowane masy przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.

Uwaga: jeśli masa będzie za bardzo zbita, nie nadająca się do rozprowadzenia łyżką wystarczy zamoczyć dłonie w wodzie i palcami ją rozprowadzić.

Każde ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut. Gdy ciasto będzie odstawać od brzegów blaszki to będzie znaczyło to , że ciasto jest już upieczone.

Upieczone ciasta odstawiamy do przestygnięcia.


Masa bananowa:
  • 400 ml śmietany kremówki do deserów i ciast 30 %
  • 400ml serka homogenizowanego waniliowego lub bananowego
  • 3 duże banany
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Dwa owoce ścieramy na tarce o małych oczkach a jednego banana ścieramy na grubych oczkach tarki.

Do miski wlewamy zimną kremówkę i ubijamy ją na sztywną pianę. Dodajemy do niej stopniową serek homogenizowany i ubijamy. Do połączonych składników wlewamy przestudzoną żelatynę którą łączymy z masą. Do niewielkiej miseczki odkładamy 4 łyżki masy i wkładamy ją do lodówki by stężała. Do pozostałej masy dodajemy starte banany. Mieszamy.


Polewa czekoladowa:
  • 10 g gorzkiej czekolady
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

W rondelku umieszczamy wszystkie składniki. Na niewielkim ogniu łączymy je ze sobą. Powstałą polewę ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 2 kieliszki likieru bananowego (można zastąpić dowolnym alkoholem)

Wykonanie:

Ciemny biszkopt umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Nakłuwamy go widelcem i nasączamy likierem bananowy. Nakładamy na niego masę bananową. Jasny biszkopt nasączamy obustronnie likierem i przykrywamy nim masę bananową. Na jasny biszkopt wylewamy polewę czekoladową. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki.

Odłożona wcześniej do miseczki masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką małej gwiazdki.

Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na 16 części. Na każdej części, na jej środku, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy kleksa z masy.

Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego.


Data publikacji: 09/02/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon