Czeski piernik

To ciast smakuje jak piernik, ale nie ma w sobie ANI GRAMA przyprawy do piernika! Smak swój zawdzięcza niewielkiej ilości miodu. Jego dopełnienia, możemy też szukać w orzechach i masie czekoladowej.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Przepis na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm.

Najlepsza do tego przepisu jest blacha z wyciąganym dnem.


Przepis na ciasto:
  • 8 łyżek mleka
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 75 g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 pełne szklanki mąki pszennej / tortowej

Dodatkowo:

  • pięć płatów papieru do pieczenia.

Wykonanie:

W rondelku umieszczamy mleko, miód, cukier kryształ, margarynę. Rondelek umieszczamy na małym ogniu. Produkty należy zagotować - od czasu do czasu mieszamy wszystko żeby się nie przypaliło.

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę i sodę. Do suchych produktów dodajemy jajko oraz płynne składniki i wyrabiamy ciasto. Po połączeniu się składników ciasto dzielimy na 5 równych części.

Każdy kawałek ciasta należy rozwałkować na osobnym płacie papieru do pieczenia. Wymiary każdego ciasta powinny być takie jak blaszka czyli 20 cm x 30 cm.

Każdy placek pieczemy z osobna w 110 stopniach Celsjusza przez 7-10 minut na złoto - brązowo.


Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 4 łyżki kopiaste gorzkiego kakao
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego / śmietankowego

Do szerokiego garnuszka wlewamy 1/2 szklanki mleka, cukier, miód, kakao oraz budyń. Wszystko łączymy ze sobą tak by powstała jednolita konsystencja.

Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka i doprowadzamy go do zagotowania. Następnie do gotującego się mleka wlewamy wcześniej wymieszane składniki. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu.

Budyniu nie studzimy.


Do ozdoby:
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 35 połówek orzecha włoskiego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

W rondelku umieszczamy połamaną czekoladę, masło i olej. Na bardzo małym ogniu, łączymy ze sobą składniki. Powstałą polewę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Wykonanie:

Orzechy mieszamy ze sobą.

Na jeden blat ciasta wysypujemy posiekane orzechy. Na drugi blat rozlewamy 1/5 część masy i przykrywamy tym blatem blat z orzechami. Następnie dociskamy go by masa i orzechy się dobrze skleiły. Czynność tą powtarzamy jeszcze 3 razy. Na samą górę ciasta wylewamy piątą cześć masy i równo ją rozprowadzamy. Następnie polewamy ją polewą czekoladową i rozprowadzamy ją po masie. Ciasto zdobimy połówkami orzecha włoskiego.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień .

Smacznego


Data publikacji: 07/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon