Faszerowane roladki na imprezę

Szybkie w wykonaniu, sycące i do tego bardzo efektowne roladki mięsno - warzywno -serowe. Idealnie komponują się na domówce czy posiadówce.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy przed pieczeniem.


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
  • 150 g szynki
  • 200 g sera żółtego (gouda lub edamski)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 10 sztuk zielonych oliwek
  • 2 średnie kwaszone ogórki
  • 50 g fety
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • pieprz do smaku
  • białko z jednego jajka

Wykonanie:

Szynkę, ser żółty oraz suszone pomidory kroimy w dość grubą kostkę.

Ogórki, oliwki kroimy drobniutko. Fetę rozcieramy z majonezem, granulowanym czosnkiem i pieprzem. Do masy dodajemy posiekane ogórki, oliwki, szczypiorek, pomidory, ser oraz szynkę. Wszystko łączymy ze sobą.

Ciasto wyciągamy z opakowania, rozwijamy je. Na ciasto nakładamy masę i dłuższą stroną prostokąta zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry o grubości 1 - 1,5 cm.

Powstałe ślimaki układamy na papierze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym białkiem.

Przekąskę pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut (funkcja termoobieg)- na zloty kolor.

Po upieczeniu odkładamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/03/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon