Jabłecznik

Dziś u mnie w kuchni zagościła dość duża ilość jabłek. Postanowiłam podać je na słodko. Upiekłam jabłecznik który okazał się strzałem w dziesiątkę bo bardzo szybko znikł.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Przepis na blachę o wymiarach 27cm x 20 cm.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Przepis na ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 4 żółtka
  • 200 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej

Mąkę krupczatkę, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą do dużej miski. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej, złocistej masy. Przelewamy ją do suchych składników. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz wodę. Wyrabiamy ciasto tak długo aż połączą się składniki. Ciasto dzielimy na dwie równe części, które wałkujemy na prostokąty o wymiarach 27 cm x 20 cm. Jeden prostokąt wkładamy na papier do pieczenia którym uprzednio wyłożyliśmy blaszkę do pieczenia. Ciasto dziurkujemy widelcem. Następnie posypujemy je bułką tartą.

Ciasto dlatego posypujemy bułką tartą by nie zrobiło się mokre podczas pieczenia - od jabłek.


Farsz:
  • 3,5 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 4 łyżeczki cynamonu

Jabłka myjemy, obieramy ze skóry, wycinamy im gniazda. Tak przygotowane jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki do miski. A następnie dodajemy do nich cukier i cynamon. Wszystko ze sobą mieszamy.

Farsz przekładamy na wcześniej przygotowane ciasto i przykrywamy drugim prostokątem ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.


Do dekoracji:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jedno opakowanie śmietany "śnieżki"
  • 200 ml mleka
  • jedno jabłko

Przestudzone ciasto, za pomocą sitka, oprószamy cukrem pudrem.

Jabłko myjemy, wycinamy z niego gniazda i kroimy na plastry.

Zimne mleko przelewamy do miski i dodajemy do niego "śnieżkę" i ubijamy na sztywno. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Dekorujemy nim ciasto robiąc kleksa na każdym kwadracie małego kleksa. Dekorujemy dwoma plastrami jabłka.

Smacznego


Data publikacji: 05/11/2012


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon