Kruche ciasteczka czekoladowe z masą kokosową

Pyszne, kruche, czekoladowe ciasteczka z lekką pianką, ozdobione wiórkami kokosowymi. Na domiar tego przełożone pyszną masą kokosową. Polecam.
Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki należy wyłożyć papierem do pieczenia.


Składniki na kruche ciasteczka:
  • 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 250 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Do sypkich składników dodajemy cukier, żółtka i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników wyrabiam ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy na około 2 godziny w lodówce.


Pianka na ciasteczka:
  • 1 białko
  • 7 łyżek cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier kryształ - ubijamy. Do ubitych białek z cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy składniki.


Masa kokosowa:
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 300 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na złotą masę.

Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe i podgrzewamy je. Do gorącego mleczka dodajemy żelatynę i doprowadzamy do jej połączenia z mleczkiem. Mleczko kokosowe odstawiamy do przestygnięcia. Do przestygniętych składników w rondelku dodajemy utarte żółtka - podczas wlewania składników delikatnie je miksujemy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki wlewamy połączone płynne składniki - wszystko miksujemy. Do powstałej masy dodajemy wiórki kokosowe i wszystko łączymy ze sobą.

Powstałą masę przekładamy na 2-3 godziny do lodówki by stężała.


Wykonanie:

Po upływie dwóch godzin ciasto wyciągamy z lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na płat o grubości około 1 cm. Za pomocą okrągłej, karbowanej foremki wycinamy z niego okręgi, które przekładamy na blaszkę do pieczenia. Za pomocą pędzla kuchennego smarujemy ciasteczka pianką. Na środku każdego ciasteczka umieszczamy szczyptę wiórek kokosowych.

Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez około 15 minut.

Upieczone ciasteczka odkładamy do przestygnięcia.

Przestygnięte ciasteczka przekładamy masą kokosową i podajemy.

Ciasteczka najlepiej przechowywać w lodówce.

Smacznego.


Data publikacji: 18/02/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon