Rogaliki orzechowe

Szybkie w wykonaniu a do tego smaczne, takie właśnie są rogaliki z mielonymi orzechami włoskimi. Dodatkowo smak podkreśliłam oprószając je cukrem pudrem.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na jedną blaszkę do pieczenia.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do ozdoby:
  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Na stolnicy przesypujemy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Do suchych składników dodajemy mielone orzechy, cukier waniliowy, masło oraz żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolitą masę. Z ciasta formujemy wałki o grubości 1 cm i długości 5 cm ( najlepiej jest zrobić 5 długich wałków o grubości 1 cm i pokroić je na mniejsze). Wałki zaginamy w rogaliki (zdjęcie poniżej).

Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.

Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia.

Zimne rogaliki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/02/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon