Rolada jabłkowa

Pyszna, lekka i do tego jabłkowa rolada. Nic nadzwyczajnego ale gdy ją oprószymy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i dodatkowo udekorujemy śmietanką.... mniam

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 30 x 40 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 7 sztuk białek (z jajek wielkości- m)
  • 2 żółtka surowe
  • 4 łyżki "kopiaste" mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki "kopiaste" mąki pszennej / tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier puder ( po jednej łyżce) - ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą.

Do powstałej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesiane mąki z cynamonem i proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy masę.

Gotowy surowy biszkopt przelewamy do formy i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto umieszczamy na suchej, czystej ścierce i zwijamy w rulon dłuższą stroną.

Zwinięte ciasto pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 700 g masy / powideł jabłkowych
  • 2 zielone sypkie galaretki

Powidła jabłkowe można również uzyskać z 1,5 kg jabłek zagotowanych z 1 szklanką wody + 1 szklanka cukru kryształu

Do rondla przekładamy powidła jabłkowe i dodajemy do nich sypkie galaretki. Składniki przesmażamy na małym palniku przez 10 minut. Gotową masę ściągamy z palnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Do ozdoby:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie śmietany " śnieżka"
  • 1 łyżka cukru pudru

Do miski przekładamy jogurt naturalny i dodajemy do niego "śnieżkę". Składniki ubijamy przez około 5 minut na jednolitą, zbitą (zwartą) masę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder , który dobrze łączymy ze śmietanką.

Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w dowolnym kształcie.


Dodatkowo:
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 4 łyżki cukru pudru

W niewielkiej misce mieszamy cynamon z cukrem pudrem.

Jabłko myjemy , suszymy, wyrajamy z niego gniazdo i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przekrawamy na pół.


Wykonanie:

Letnie ciasto biszkoptowe delikatnie rozwijamy na papierze do pieczenia. Faszerujemy je masę jabłkową . Następnie za pomocą papieru do pieczenia ciasto zwijamy w rulon. Zwinięte a zarazem zapakowane w papier do pieczenia, ciasto wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki i rozwijamy je z papieru. Ciasto posypujemy mieszanka cukru pudru i cynamonu. Na sam koniec, za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy je śmietaną kremówką i ćwiartkami jabłka.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/06/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon