Sernik na czekoladowo-herbatnikowym spodzie

Lekki , szybki w wykonaniu i co najważniejsze bez pieczenia.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 g herbatników ( bez nadzienia)
  • 50 g masła

Herbatniki przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na bardzo drobne kawałki (ale nie na pył). Połamane herbatniki wsypujemy do miski.

Do rondelka wkładamy masło i połamaną na kostki czekoladę. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i na bardzo małym ogniu rozpuszczamy składniki, nie zapominamy o ich mieszaniu. Gdy składniki się roztopią, rondel ściągamy z palnika i polewę czekoladową wlewamy do pokruszonych herbatników.

Herbatniki i polewę czekoladową mieszamy łyżką tak długo aż się połączą w jednolitą masę.

Masą równomiernie wykładamy spód tortownicy.

Tortownicę z herbatnikowo- czekoladowym spodem wkładamy na 2 godziny do lodówki.


Składniki na masę serową:
  • 250 g białego sera ( z wiaderka)
  • 200 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30% lub 36%
  • 200 ml mleka
  • 1 opakowanie śmietany " śnieżka"
  • 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 szklanka gorącej wody

Do niewielkiej miski wlewamy gorącą wodę i dodajemy do niej 2 opakowania sypkiej galaretki. Składniki łączymy ze sobą. Rozpuszczona galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Ser biały należy zblenderować tak by nie było żadnych grudek a ser nabrał konsystencje kwaśnej śmietany.

Do czystej miski wlewamy mleko i dodajemy do niego śmietanę kremówkę oraz "śnieżkę". Składniki ubijamy na sztywną "pianę". Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo zbelnderowany biały ser - ubijamy. Następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę - łączymy składniki.

Tak przygotowana masę wkładamy na 15-20 minut do lodówki by lekko stężała ( nie miała płynnej konsystencji).


Do ozdoby:
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Do rondelka wkładamy tłuszcz i dodajemy do niego cukier. Składniki rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Do roztopionej margaryny i cukru dodajemy wiórki kokosowe. Składniki łączymy ze sobą a następnie lekko prażymy kokos ( na jasno brązowy kolor). Gotowy kokos ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia ( kokos nie może być zimny ani zbytnio gorący ).


Wykonanie:

Tortownicę wyciągamy z lodówki. Na czekoladowo - herbatnikowy spód wylewamy lekko stężałą masę serową. Tortownicę ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu na wierzch masy serowej wysypujemy uprażony kokos, który równomiernie rozkładamy. Ciasto wkładamy ponownie na 3 godziny do lodówki ( a najlepiej na całą noc).

Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 18/05/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon