Sernik z makiem na kruchym spodzie

Nie jeden z Nas jadł to ciasto w wykonaniu swojej babci -> sero-mak (seromakowiec). Przedstawiam idealne połączenie sera i maku podane na kruchym spodzie.
Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm

Blaszkę prostokątna należy dokładnie natłuścić i oprószyć mąka pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.


Składniki na ciasto:
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

Na stopnice przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Żółtka wraz z cukrem ucieramy do białości a następnie dodajemy do suchych produktów. Do składników dodajemy margarynę i wyrabiamy ciasto na gładką, jednolitą kulę.

Ciasto należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy (20cm x 27cm). Płat ciasta oprószamy lekko mąka i zwijamy go na wałek a następnie rozwijamy w blaszce do pieczenia.


Masa makowa:
  • 300 g suchego maku
  • 1,5 l gorącej wody
  • 1/4 szklanki wody
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki smalcu
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g skórki z pomarańczy lub cytryny
  • 1 całe jajko

Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy 1/4 szklanki wody i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop.

Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Do letniego maku wbijamy całe jajko i energicznie mieszamy.


Masa serowa:
  • 500 g białego tłustego sera (najlepszy jest swojski, prosto od krowy)
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g kaszy manny (grysik)
  • szczypta soli
  • 125 g margaryny

Ser biały należy przemielić dwukrotnie (w maszynce do mięsa).

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy je do białości. Następnie dodajemy do nich margarynę i kasze mannę. Ucieramy. Do masy dodajemy stopniowo przemielony biały ser i ucieramy do momentu połączenia się składników.

Do białek dodajemy szczyptę soli u ubijamy je na sztywną pianę. Ubitą pianę przekładamy do utartego sera i bardzo powoli łączymy.


Dodatkowo:
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Na płat ciasta, umieszczony w blaszce rozkładamy równomiernie masę makową. Na masę makową powoli wlewamy masę serową i ją wyrównujemy. Surowe ciasto przekładamy do piekarnika i pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez 1 godzinę i 20 minut - używamy zwykłej funkcji pieczenia.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i nie wykładamy ciasta, ani nie otwieramy piekarnika. Ciasto ma wystygnąć w piekarniku dzięki temu masa serowa nie opadnie.

Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Smacznego.


Data publikacji: 02/03/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon