Sezamki

W tym poście podaje najprostszy przepis na świecie a do tego najpyszniejszy - na sezamki.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik średnio nagrzewamy.


Składniki:
  • 200 g ziaren sezamu
  • 1 łyżka duża masła
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Do rondelka wkładamy masło i miód. Rondel umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy do nich cukier puder i ziarna sezamu. Wszystko dokładnie mieszamy. Składniki prażymy 5 minut na małym ogniu, non stop mieszamy by nie przywarły do dna rondla.

Przesmażoną , gorącą masę równomiernie rozkładamy w prostokątnej blaszce ( podczas rozkładania masy nóż moczymy w wodzie).

Tak przygotowaną masę zapiekamy w 170 stopniach Celsjusza przez 7 minut. Uważamy by sezam się nam nie spalił.

Zapieczony blat masy wyciągamy z piekarnika. Ciepłą ale nie gorącą masę kroimy ostrym nożem na prostokąty o dowolnym rozmiarze. A następnie odstawiamy na 30 minut do całkowitego przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/05/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon