Tort samochód

A dziś niespodzianka dla dzieci - tort samochód.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dużą, okrągłą tortownicę.

Tortownicę przed każdym pieczeniem należy dobrze natłuścić ( margaryną) i dokładnie oprószyć świeżą bułką tartą.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 100 g miękkiej margaryny
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia - dzięki temu przesuszymy i spulchnimy mąki.

Do osobnej miski przekładamy margarynę , dodajemy do niej cukier puder i składniki ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo, po jednym całym jajku - ucieramy. Następnie wlewamy mleko- ucieramy. Na sam koniec wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie ucieramy na jednolitą, gładką masę.

Masę przekładamy do okrągłej tortownicy. Za pomocą noża , który zamaczamy w wodzie , równomiernie rozkładamy surowy biszkopt w blaszce.

Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Letnie ciasto wyciągamy z piekarnika.

Z podanej porcji pieczemy jeszcze dwa biszkopty.


Składniki na masę czekoladową:
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki mleka
  • 5 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 375 g miękkiego masła
  • aromat waniliowy
  • 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Do rondla wlewamy mleko i dodajemy do niego gorzkie kakao - za pomocą rogalki łączymy składniki na jednolitą, gładką masę. Rondel ze składnikami kładziemy na małym palniku i doprowadzamy do zagotowania się masy ( masa powinna być gęsta).

Do garnczka nalewamy wodę i gotujemy ją. Na gotującą się wodę dajemy/ umieszczamy miskę szklaną lub metalową ale tak by nie była zanurzona w wodzie. Do miski wsypujemy cukier i jajka. Składniki miksujemy na bardzo wolnych obrotach tak długo aż rozpuści się nam cukier, a masa stanie się jednolita, gładka , kremowa ( ja miksowałam składniki około 8 minut). Miskę ściągamy z pary (garnka) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miskę z powstałą masą jajeczną umieszczamy w zimnej wodzie, ciągle ubijamy aż masa si oziębi i zgęstnieje.

W makutrze ucieramy masło na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy masę jajeczną - ucieramy. Gdy dobrze połączą się nam składniki wlewamy czekoladę ( kakao połączone z mlekiem), aromat waniliowy oraz alkohol. Składniki dokładnie rozcieramy.

Powstała masę czekoladową wkładamy na 30-60 minut do lodówki by trochę nam stwardniała.


Dodatkowo:
  • 12 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 2 opakowania galaretki "makarena"
  • pisaki cukrowe
  • żelki ( tak by miały kształt listków )
  • czekoladowe literki
  • 4 sztuki czekoladowych cukierków w niebieskiej polewie
  • wykałaczki

Wycinamy zdobienia do tortu (zdjęcia poniżej): * z zielonych połówek galaretek wycinamy po 6 trójkątów * z dwóch czerwonych jak i czterech pomarańczowych galaretek wycinamy obręcze * za pomocą np. końcówki do worka cukierniczego wycinamy 6 pomarańczowych kółek oraz 2 czerwone * z pomarańczowej połówki galaretki wycinamy niewielkie paski - prostokąty

Robimy koła do samochodu (zdjęcia poniżej) * za pomocą wykałaczki łączymy ze sobą po dwa okrągłe biszkopty ( biszkopty łączymy ze sobą przekuwając je na środku) * 12 sztuk wykałaczek przełamujemy na pół * zielone trójkąty za pomocą "skróconej" wykałaczki mocujemy na połączonych ze sobą, okrągłych biszkoptach ( zdjęcia poniżej) * na środku powstałego koła od samochodu umieszczamy okrągłą, pomarańczową galaretkę

Rysujemy buzie: * na czterech okrągłych biszkoptach, za pomocą pisaków cukrowych rysujemy buzie ( włosy, oczy, nos i usta)


Składniki na masę śmietankową ( czerwoną):
  • 3 żółtka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego / śmietankowego ( 2 x40g) bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 kieliszek ajerkoniaku lub wódki
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

350 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 150 ml mleka dodajemy żółtka, dwa opakowania budyniu, cukier kryształ i za pomocą miksera / rogalki wszystko mieszamy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut ,mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch miękkie masło. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń - ucieramy. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.

Z powstałej masy odkładamy do niewielkiej miseczki 6-7 dużych łyżek masy. Do masy w makutrze dodajemy czerwony barwnik spożywczy i dokładnie rozcieramy składniki do momentu zabarwienia się, na kolor czerwony, masy waniliowej / śmietankowej.

Gotowe masy ( białą i czerwoną) wkładamy do lodówki by lekko stwardniały.


Wykonanie:

Upieczone, zimne biszkopty układamy jeden na drugim. Za pomocą ostrego noża odcinamy boki , tak by powstał nam prostokąt ( zdjęcia poniżej).

Powstałe trzy, duże prostokąty przekładamy masą czekoladową ( biszkopt - 1/3 masy czekoladowej- biszkopt- 1/3 masy czekoladowej - biszkopt). Przełożone ciasto masa wkładamy na 30-60 minut do lodówki by nam stwardniało (zdjęcie poniżej).

Po upływie podanego czasu sklejamy kadłub samochodu - powstałe po odcięciu półkola łączymy ze sobą za pomocą pozostałej części masy czekoladowej , ale zużywamy tylko 5 półkoli ( biszkopt - masa czekoladowa- biszkopt- masa ...). Powstały kadłub , od spodu smarujemy delikatnie masą i przyklejamy go do prostokątnego ciasta ( przełożonego masa czekoladową) - zdjęcia poniżej. Boki kadłuba smarujemy śmietankową/ waniliową białą masą - będą to nasze szyby. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

Czerwoną/ różową masą obkładamy dokładnie ciasto ( zdjęcie poniżej).

Teraz czas na zdobienie samochodu.

Za pomocą wykałaczek "przyklejamy koła do samochodu. Powycinane pomarańczowe obręcze umieszczamy nad kołami, a różowe między kołami (zdjęcie poniżej).

Za pomocą żelków - okrągłych jak i łezek robimy światła. Z cyfry i literek czekoladowych tworzymy imię - będzie to nasza rejestracja.

Biszkoptowe buzie przyklejamy na "szyby " samochodu.

Za pomocą pisaków cukrowych robimy dodatkowe zdobienia na samochodzie.

Ozdobiony tort wkładamy na 3 godziny ( a najlepiej na noc) do lodówki by masy dobrze skleiły elementy tortu.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/08/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon