Babeczki kwiaty z dżemami

Poczułam powiew wiosny i zakasałam rękawy.... z mojej inwencji twórczej powstały kruche, kukurydziane kwiatuszki nadziewane różnymi dżemami. A Wy czujecie już wiosnę?

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Mini blaszki do babeczek dokładnie należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką).

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 surowe żółtka
  • 250 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy oba rodzaje mąk i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4-5 mm i za pomocą foremki w kształcie kwiatka wycinamy ciastka. Surowymi kwiatami wykładamy mini foremki na babeczki i lekko dociskamy je do boków foremek - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Nadzienie:

  • 2-3 łyżki dżemu mirabelkowego
  • 2-3 łyżki dżemu truskawkowego
  • 2-3 łyżki dżemu jagodowego

Składniki na lukier śmietanowy:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • kolorowe perełki cukrowe

Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki wykładamy z formy. Każdej babeczki płatki zdobimy białym lukrem a następnie nadziewamy je dżemem oraz zdobimy kolorowymi perełkami.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon