Bananowiec na zimno

Ciasto to zaskakuje kolorami a do tego wcale nie jest trudne do zrobienia. Cienki biszkopt, masa utarta z bananami, lekka pianka i galaretka to sekret tego ciasta. Lekkie, pyszne , kolorowe.

Cienki biszkopt można zastąpić okrągłymi biszkoptami dzięki czemu nie będziemy potrzebować piekarnika do jego wykonania.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną przed pieczeniem biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia.

Czystą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do niej okrągłe biszkopty lub cienki, jasny biszkopt.


Składniki na biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Białka wlewamy do miski i dodajemy do nich szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo ( po łyżce) cukru pudru i ubijamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka - miksujemy. Gdy powstanie nam już jasnozłota masa , wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewnianą. Do powstałej jajecznej masy stopniowo dodajemy przesiane mąki i delikatnie (za pomocą łyżki ) łączymy składniki.

Powstały surowy biszkopt przelewamy na blaszkę prostokątną. Surowe ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w 170-180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku do jego przestygnięcia.


Masa bananowa:
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 duże banany
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie żółtej , sypkiej galaretki (brzoskwiniowej, cytrynowej)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody.

Masło przekładamy do niewielkiego rondla i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Następnie roztopione masło ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Do niewielkiego garnka nalewamy niewiele wody. Wodę w naczyniu doprowadzamy do zagotowania. Do metalowej lub plastikowej miski wlewamy żółtka i dodajemy do nich cukier puder. Miskę z żółtkami nakładamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała gorącej wody). Za pomocą miksera ubijamy żółtka z cukrem przez około 12- 15 minut aż powstanie jasny krem jajeczny. Następnie ściągamy miskę z pary i powoli , stopniowo, cały czas miksując dodajemy roztopione masło. Dokładnie łączymy składniki.

Banany rozgniatamy widelcem. Rozgniecione banany dodajemy do masy. Wlewamy lekko tężejącą galaretkę. Łączymy składniki. Masę bananową wkładamy na około godzinę do lodówki by zaczęła się nam ścinać.


Czerwona pianka:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie czerwonej , sypkiej galaretki (truskawkowej, wiśniowej)
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Biała ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Bo ubitych białek powoli, stopniowo wlewamy galaretkę i dokładnie miksujemy.

Piankę najlepiej przygotować dopiero jak masa bananowa nam zastygnie na biszkoptach.


Dodatkowo:
  • 1opakowanie sypkiej, agrestowej galaretki
  • 400 ml gorącej wody
  • 1-2 banany
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • kilka kryształków zielonego barwnika spożywczego
  • garść suszonych pestek dyni

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Banany kroimy w plastry i za pomocą foremki do ciastek wycinamy na nich wzorek.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej cukier puder i kilka kryształków zielonego barwnika. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego, który umieszczamy w lodówce.


Wykonanie:

Do czystej, prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy zimny biszkopt lub okrągłe biszkopty. Na biszkopt / biszkopty wylewamy masę bananową. Tak przygotowane ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Gdy masa bananowa nam już stężeje wylewamy na nią czerwona piankę, którą równomiernie rozkładamy. Ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 30 minut. Na piankę układamy plastry bananu. Zalewamy zieloną galaretką i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasta na każdym kawałku wyciskamy trochę zielonej kremówki i zdobimy ją pestkami z dyni.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/06/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon