Bułki pszenno - kukurydziane

Takie proste pszenne bułki z dodatkiem mąki kukurydzianej która podkreśla ich niesamowity smak, kolor i zapach. Polecam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 12 -15 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 330 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 350 g mąki pszennej typ 550 lub 480
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 g roztopionego masła

Dodatkowo:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Maka będzie nam potrzebna do obtaczania surowych bułek.


Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem. Następnie dodajemy 150 g mąki pszennej i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z mąką kukurydzianą, solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy roztopione masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12-15 części. Z każdej części formujemy bułki , które obtaczamy w mące kukurydzianej.

Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 13/09/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon