Ciasteczka migdałowe z masą grysikową i m&m

Już za miesiąc Święta Wielkanocne temu też zaczynam testować, próbować, wymyślać różne przepisy na zbliżającą się okazję. Dziś postanowiłam upiec migdałowe ciastka, przełożyć je masą migdałowo-grysikową i ozdobić kolorowymi m&m-sami.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 2-3 blachy do pieczenia.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g zmielonych migdałów
  • 80 g kaszy manny
  • 1 jajko surowe
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka nalewki z wanilii

Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

Masło przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder oraz nalewkę waniliową i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy dodać jajko i dokładnie łączymy składniki ze sobą. Miksując, dosypujemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodać zmielone migdały i kaszę mannę. Ucieramy tak długo składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masę przykrywamy folią spożywcza i umieszczamy na 2 godziny w lodówce by stwardniało.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 3-4 mm. Z powstałego płatu ciasta wycinamy foremką parzysta ilość okręgów, które układamy na blaszkach do pieczenia.

Surowe ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu ciasteczka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę grysikowo-orzechową:
  • 6 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 100 g startych migdałów
  • 6 łyżki cukru kryształu
  • 370 ml mleka
  • 220 g miękkiego masła
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Mleko wlewamy do rondla i wsypujemy do niego cukier kryształ, starte migdały oraz dodajemy ziarenka wanilii. Rondel ze składnikami kładziemy na palniku i doprowadzamy do zagotowania mleka. Do gotującego się płynu wsypujemy kasze mannę i energicznie mieszamy by nie powstały nam grudki. Grysik gotujemy 5-6 minut. Ugotowana kasze ściągamy z palnika, przykrywamy folia spożywczą (lub talerzykiem) i pozostawiamy do przestygnięcia.

Masło przekładamy do makutry i ucieramy go na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy zimny grysik i rozcieramy dokładnie składniki do momentu ich całkowitego połączenia się.


Dodatkowo:
  • 300 g M&m orzech w czekoladzie
  • 250 g białej kuwertury

Biała czekoladę rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone ciasteczka przekładamy masa grysikową. Każde przełożone ciasteczko, z wierzchu polewamy białą czekoladę i zdobimy kolorowymi M&m. Ciasteczka schładzamy około 2-3 godziny w lodówce.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon