Ciasteczka z Masłem Orzechowym

Ciasteczka po prostu są świetne -sypkie, kruche, smaczne. Idealne proporce sprawiają, że wypiek nie jest zdominowany przez masło orzechowe, a otoczka z cukru nadaje im idealną chrupkość. Polecam do kawy, herbaty czy kakao jako dodatek.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na około 50 ciastek.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej / tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 280 g masła orzechowego
  • 320 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki brązowego cukru

Brązowy cukier przesypujemy do miseczki.


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną.

Masło przekładamy do miski, dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka- ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy masło orzechowe, przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i dokładnie łączymy ze sobą, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w brązowym cukrze. Tak przygotowane ciastka układamy na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczając je i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu blachę z ciastkami wykładamy z piekarnika i studzimy.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon