Ciasto "Miętusek"

Lubicie mięte? Bo jak tak to jest to idealny przepis dla Was :-). Ciasto owe nie jest za słodkie ale za to lekko - orzeźwiające, delikatnie czekoladowe dzięki biszkoptowi kakaowemu i idealnie przywołujące spragnioną Wiosnę. .

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę 20 x 27 cm.

Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe oleju (słonecznikowego/roślinnego/rzepakowego )

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek, stopniowo dodajemy cukier kryształ i dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtka- miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą, jasnozłotą masę wyłączamy mikser i zastępujemy go łyżką drewniana lub trzepaczką. Do masy jajecznej wsypujemy ( stopniowo) przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy by powstała nam kakaowa masa.

Kakaową masę przekładamy do formy i pieczemy ją w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Letni biszkopt wykładamy z piekarnika.


Składniki na krem miętowy:
  • 1l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 60 g)
  • 100 ml nalewki miętowej
  • 7 łyżek syropu miętowego
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g miękkiego masła

Do kubka wlewamy 150 ml mleka dodajemy do niego sypki budyń oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla nalewamy pozostałe mleko wraz z likierem miętowym -składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol miętowy, który łączymy z masą.


Składniki na piankę miętową:
  • 700 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 3/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 galaretki miętowe lub agrestowe
  • 50 ml likieru miętowego
  • szczypta zielonego barwnika spożywczego (niekoniecznie)

We wrzącej wodzie rozpuszczamy galaretki. Do rozpuszczonych galaretek dodajemy likier miętowy oraz barwnik spożywczy - mieszamy. Płyn pozostawiamy do przestygnięcia a nawet lekkiego stężenia.


Dodatkowo:
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 200 g herbatników

Ciemną czekoladę ścieramy na tarce na najwiekszych oczkach.


Wykonanie:

Na upieczony, przestudzony biszkopt czekoladowy rozkładamy równomiernie masę budyniowo-miętową, którą przykrywamy herbatnikami. Na wierzch herbatników wykładamy piankę miętową, wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą.

Tak przygotowane ciasto umieszczamy na 12 godzin w lodówce (by dobrze się schłodziło).

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 18/03/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon