Ciasto na pizze IV

Poniżej podaje przepis na ciasto na klasyczną pizze neapolitańską.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Podaje składniki na dwie pizzy.

Dwie blachy do tarty dokładnie smarujemy oliwą z oliwy i delikatnie oprószamy mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.

Wszystkie niezbędne składniki, potrzebne do przygotowania pizz należy wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić w ciepłym miejscu.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanka letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru kryształu
  • 2 - 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania ciasta

Dodatki - według uznania; u mnie:
  • 5 łyżek ketchupu
  • 400 g sera żółtego typu gouda
  • 50 g salami
  • 50 g surowego boczku
  • 250 g dowolnej wędliny
  • 8 sztuk papryczek piri - piri
  • 6 sztuk suszonych pomidorów

Wykonanie:

W połowie letniej wody rozrabiamy drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Powstały rozczyn przykrywamy suchą, czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn oraz sól. I teraz bardzo ważna rzecz: dłonie smarujemy olejem lub oliwą i takimi dłońmi wyrabiamy gładkie, jędrne, elastyczne ciasto. Wyrobione dobrze ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozciągamy na okręgi, którymi wykładamy blachy, formujemy na brzegach cornicione, czyli kant i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia - nie wałkujemy ciasta.

Wyrośnięte ciasta smarujemy z wierzchu oliwą z oliwek - po jednej łyżce oliwy na blachę pizzy.

Surowe ciasta smarujemy ketchupem i nakładamy na niego farsz , według własnego uznania.

Tak przygotowaną surową pizze pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg)- ciasto do pizzy jest upieczone gdy ładnie odchodzi od ścianek blaszki i gdy pod spodem mamy jasnozłote ciasto. Po upieczeniu pizze wykładamy z piekarnika i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 16/09/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon