Ciasto WZ - Wuzetka

Od dłuższego czasu poszukiwałam przepisu na owe ciasto - Wuzetkę. Te które krążą w sieci przeważnie są na samej śmietanie kremówce a ja chciałam upiec taka prawdziwą Wuzetkę jaką piekły nasze babcie i prababcie.... i wpadła mi w ręce książka w której wagi są na kwinty.... i w niej znalazłam przepis którego bardzo szczegółowo się trzymałam.. było warto....

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 100 g roztopionej margaryny
  • 70 g cukru pudru
  • 127 g mąki pszennej / tortowej typ 450
  • 125 ml mleka
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 80 g powideł śliwkowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Następnie, na przemian dodajemy żółtka, mleko, płynną margarynę oraz powidła śliwkowe- miksujemy aż powstanie nam jasnozłota masa. Gdy mamy już jednolitą konsystencję, mikser zamieniamy na łyżkę drewniana lub trzepaczkę i do powstałej masy jajecznej dodajemy przesiane sypkie składniki, które bardzo delikatnie łączymy.

Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Z podanego przepisu pieczemy jeszcze jedne biszkopt ucierany.


Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Do miski przekładamy masło wraz z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny i ucieramy składniki na puch.

Do drugiej miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno.

Do utartego tłuszczu bardzo powoli, stopniowo dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i rozcieramy ze sobą składniki.


Składniki na polewę czekoladową na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Do ozdoby:
  • 200 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 80 g wiśni kandyzowanych

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy składniki.

Sztywną śmietanę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie szerokiej gwiazdki.


Dodatkowo:
  • 12 łyżek powideł śliwkowych

Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt smarujemy powidłami śliwkowymi (4 łyżki) a następnie równomiernie rozkładamy na nim krem, który przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym ówcześnie obustronnie posmarowanym powidłami śliwkowymi. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce przez 3-4 godziny (a najlepiej przez cała noc). Tuz przed podaniem każdy kawałek ciasta zdobimy keksem z bitej śmietany i wiśnią kandyzowaną.

Smacznego


Data publikacji: 24/10/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon