Faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Przepis na faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej znalazłam w "Wypiekach Domowych" Jana Czernikowskiego. Nic w nim nie zmieniłam od składników począwszy, po przez przygotowania i skończywszy na ich pieczeniu. I uwierzcie było warto, bo tak pysznych faworków jeszcze nie jadłam.

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na 700-800 g chrustu.

Do smażenia będziemy potrzebować 1 kg smalcu.

Miskę lub głęboki talerz wykładamy papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki masła
  • 8 żółtek (jajka wielkości L)
  • 4 całe jajka (jajka wielości L)
  • 1 kieliszek araku (zastąpiłam ouzo)


Do ozdoby:
  • 100-150 g cukru pudru
  • 40 g cukru waniliowego

Cukier waniliowy mielimy na pył i mieszamy go z cukrem pudrem.


Dodatkowo:
  • k1 g tłuszczu do smażenia - smalec

Tłuszcz przekładamy do nie za głębokiego ale szerokiego rondla i wstawiamy na średni palnik. Tłuszcz doprowadzamy do mocnego zagrzania (tłuszcz nagrzewamy dopiero gdy mamy przygotowane surowe faworki).


Wykonanie:

Cytuje: " Z podanych składników zagnieść ciasto dodając 8 żółtek i 4 całe jajka ubite na pianę. Rozwałkować ciasto jak najcieniej, pokrajać radełkiem na długie ukośne paski i natychmiast wrzucać do gorącego smalcu. W czasie smażenia dokładać ciągle świeży smalec i pilnować, aby ogień nie był zbyt wielki. Usmażone faworki wyjmować widelcem i zaraz posypywać cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym, bo gdy ostygną cukier nie przylgnie do nich."

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 21/02/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon