Precelki w czekoladzie

Moja Teściowa sądziła, że je kupiłam ale po namyśle stwierdziła, że ja przyciesz nie kupuje ciastek ani ciast tylko sam je piekę. Powiedział mi, że lepszych nie jadła. Zresztą znikły w momencie....

Ocena: Rate2 Rate2 Rate2 Rate2 Rate2
1 5

Składniki na dwie blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki :
  • 200 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka (z jaj wielkości L)
  • skórka otarta z jednej cytryny

Składniki na polewę czekoladową z masłem:
  • 225 g cukru pudru
  • 175 g masła
  • 75 g gorzkiego kakao
  • 6 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.

Polewę należy przygotować gdy precelki będą już upieczone i przestudzone.


Wykonanie:

Masło przekładamy do makutry, dodajemy do niego cukier puder i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy żółtka, przesianą mąkę oraz skórkę z cytryny - dokładnie je rozcieramy, następnie wyrabiamy. Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, formujemy z niego wałek, który kroimy na kawałki z których toczymy wałeczki, które krajamy na 15- centymetrowe pałeczki (o grubości 1 cm) i zwijamy w precelka - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe precelki układamy na blaszce i pieczemy 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu precelki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Upieczone, przestudzone precelki zanurzamy w polewie czekoladowej, układamy na kratce by ociekły z nadmiaru czekolady. Tak przygotowane precelki pozostawiamy na kratce przez około 30 minut by czekolada r dobrze na nich zastygł.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 09/10/2017


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon