Sernik na zimno z sera białego

Pyszny sernik na zimno wykonany z prawdziwego białego sera. Podany na ciemnym biszkopcie , z kawałkami brzoskwini zalanymi galaretką. Po prostu czysta poezja. Ciasto to można podać również na zwykłych , sklepowych biszkopcikach.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate2
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną należy dobrze natłuścić a następnie oprószyć mąka pszenną / tortową.

Po upieczeniu i wymyciu blaszki należy wyłożyć ją folią spożywczą.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 2 kopiate, duże łyżki gorzkiego kakao
  • 3 kopiate , duże łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia oraz gorzkim kakao. Białka rozdzielamy z żółtkiem.

Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy je jasną, złotą masę.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek powoli wlewamy złotą masę z żółtek. Dobrze łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej dodajemy przesiane, sypkie produkty i delikatnie łączymy je łyżką.

Powstały surowy biszkopt przelewamy do wcześniej przygotowanej prostokątnej formy. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Jak zauważymy, ze biszkopt ładnie odszedł od krawędzi blaszki to jest to dla Nas znak, że jest już upieczony. Upieczony biszkopt odkładamy do przestygnięcia.


Masa z sera białego:
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% (gęstej)
  • 3 łyżki żelatyny

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ser biały mielimy dwukrotnie.

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego żelatynę. Wstawiamy na mały palnik i lekko podgrzewamy tak by żelatyna się rozpuściła.

Biały ser ucieramy ze śmietaną na gładką masę. Do masy wlewamy mleko z żelatyną i łączymy składniki.

Do dość szerokiego garnka nalewamy wodę i wstawiamy na palnik. Woda ma się zagotować. Do szklanej lub metalowej miski wsypujemy cukier kryształ i dodajemy do niego żółtka. Miskę kładziemy na gotującym się garnku z wodą. Składniki ubijamy nad parą na puszystą, jasnozłotą masę. Nie przestajemy ubijać - do masy jajecznej powoli wlewamy masło i dalej ubijamy (na najniższych obrotach miksera). Czynność tą wykonujemy przez około 5 minut. Miskę z masą ściągamy z pary wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Do utartego sera wlewamy powoli masę jajeczną i miksujemy powoli składniki.

Powstała masę przekładamy na 10-15 minut do lodówki ale kontrolujemy ją by nie stężała.


Dodatkowo:
  • 2 opakowania brzoskwiniowej galaretki
  • 400 ml gorącej wody
  • puszka brzoskwiń

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Brzoskwinie odsączamy i kroimy w grube plastry / ćwiartki.


Wykonanie:

Blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 cm x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Do tak przygotowanej blaszki wkładamy kakaowy biszkopt. Na biszkopt wylewamy lekko stężałą masę serową na której układamy pokrojone brzoskwinie. Ciasto przekładamy na 30 minut do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki i wylewamy na nie lekko stężałą galaretkę. Ciasto wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego.


Data publikacji: 02/02/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon