Sernik wiedeński

A może na naszym stole powinien zagościć sernik w wydaniu wiedeńskim ? Moja propozycja na dziś.

Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na blachę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej / tortowej
  • 80 g masła lub dobrej margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 surowe żółtko

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy margarynę, żółtko i cukier puder. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by stwardniało.


Składniki na masę serową:
  • 1,5 kg niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera twarogowego - nie z wiaderka
  • 150 g miękkiego masła
  • 9 jajek ( wielkość M/L)
  • 60 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g mąki pszennej / tortowej

Ser biały mielimy 2-3 razy w maszynce do mięsa.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sztywno ubitych białek dodajemy cukier waniliowy i jeszcze chwile ubijamy by cukier się dobrze rozpuścił.

Masło przekładamy do makutry i wraz z cukrem pudrem ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo, po jednym żółtku i ucieramy. Następnie dodajemy ser i starannie rozcieramy składniki. Do powstałej masy ( w której nie ma grudek) dodajemy ubite na sztywno białka (najlepiej na 2-3 partiami) na przemian z mąką pszenną i delikatnie łączymy składniki.


Dodatkowo:
  • 250 g białej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 70 g kolorowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej

Białą czekoladę siekamy w drobne kawałeczki, umieszczamy w misce. Miskę kładziemy we wrzącej kąpieli wodnej w celu rozpuszczenia się czekolady - czekoladę rozpuszczamy dopiero gdy nasz sernik jest już upieczony i przestudzony.

Gorzka czekoladę również drobno siekamy przekłądamy do osobnej miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczona czekoladę przelewamy do worka cukierniczego, zakończonego wąska, okrągłą końcówką.


Wykonanie:

Po upływie 2 godzin surowe ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i wałkujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, na prostokąt o wymiarach 20 cm x 27 cm ( ja rozwałkowałam ciasto w blaszce, w której będę je piec). Na surowe ciasto wylewamy masę serową. By ser się nie przypalił możemy je przykryć folią aluminiową, święcącą stroną na wierzch. Surowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 40-45 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Upieczony piekarnik pozostawiamy w zamkniętym piekarniku do jego całkowitego przestygnięcia.

Upieczony, przestudzony sernik, wykładamy z piekarnika, odkrywamy z folii i wykładamy z blachy. Sernik z wierzchu polewamy roztopioną, białą czekoladą na której za pomocą gorzkiej czekolady ( i przy użyciu worka cukierniczego) rysujemy kratkę. Na łączeniach kratki układamy kawałki kolorowej, kandyzowanej cytrynowej skórki. Sernik pozostawiamy by czekolada zastygła na nim i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/04/2014


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon