Tort stół pokerowy

Ten tort został wykonany z okazji urodzin naszego przyjaciela, który lubi poker. I choć urodziny miały odbyć się w knajpie , a my z dużym i wysokim tortem mieliśmy przejechać pół miasta to zrobiłam to dla niego by wiedział i nie zapomniał jak smakują Polskie , domowe smaki i przede wszystkim je zapamiętał bo na obczyźnie tego nie ma :) Począwszy od ciasta, masy po przez zdobieni typu karty i żetony...- wszystko wykonałam sama krok po kroku i z chęcią podzielę się z Wami tą wiedzą.
Ocena: Rate Rate Rate Rate Rate
1 5

Składniki na dużą tortownicę.

Przed każdym pieczeniem biszkoptu należy umyć, wysuszyć, natłuścić i oprószyć czysta bułką tartą tortownicę.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopty:
  • 4 x 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 4 x 3 całe duże jajka
  • 4 x 80 g masła
  • 4 x 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 x 3 łyżki mleka
  • 4 x 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 4 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej wraz z proszkiem do pieczenia.

Do rondelka wkładamy 80 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Całe jajka ( 3 sztuki) wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy składniki. Do powstałego surowego biszkoptu dodajemy 4 łyżki mielonych orzechów włoskich i jeszcze chwilę miksujemy by wszystko się nam ładnie wymieszało.

Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.

Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.


Składniki na masę śmietanową:
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 700 ml mleka
  • 300 g masła
  • kieliszek spirytusu

500 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 200 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ubijamy masę.

Gotową masę wkładamy do lodówki by lekko stwardniała


Składniki na masę michałkową:
  • 250 g cukierków/ czekoladek "michałki"
  • 1000 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 9/ 1 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 250 ml mleka
  • 50 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)

Cukierki/ pomadki "michałki" ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało "michałku" najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 150 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by stwardniała.


Składniki na masę marcepanową:
  • 400 g mielonych migdałów
  • 400 g cukru pudru
  • 1/2 szklanki alkoholu amaretto

Do miski wsypujemy zmielone migdały ( migdały muszą być zmielone tak drobno jak mąka,cukier puder), cukier puder oraz wlewamy alkohol. Z podanych składników wyrabiamy plastyczną masę. Powstały marcepan wkładamy na 3-4 godziny do lodówki by stwardniał.


Dodatkowo:
  • 150 g draży o smaku czekoladowym
  • 4 łyżki czekolady do smarowania
  • parę kryształków barwnika czerwonego, zółtego, zielonego, niebieskiego
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • pisaki lukrowe czerwony i brązowy
  • 1 szklanka alkoholu

Wykonanie:

Z masy śmietanowej odkładamy 10 łyżek masy do niewielkiej miski. Do masy ( 10 łyżek) dodajemy 4 łyżki czekolady do smarowania i dokładnie łączymy składniki.

Upieczone i przestudzone biszkopty tniemy w kształt sześciokąta. Każdy biszkopt porządnie nasączamy obustronnie wódką a następnie przekładamy masą -> biszkopt na niego nakładamy 1/2 masy śmietanowej, przykrywamy ją biszkoptem , na który równomiernie rozkładamy 3/4 masy michałkowej, następnie biszkopt i ponownie masa śmietankowa , którą przykrywamy biszkoptem i pozostała część masy michałkowej. Tak przełożone biszkopty wkładamy do lodówki na czas wykonywania ozdób.

Dzielimy marcepan:

  • 100 g marcepanu + czerwony barwnik - dokładnie łączymy składniki
  • 60 g marcepanu + żółty barwnik - łączymy składniki
  • 100 g marcepanu + niebieski barwnik - łączymy składniki
  • 150 g marcepanu + barwnik zielony - łączymy składniki
  • 240 g marcepanu + 3 łyżki gorzkiego kakao - łączymy składniki
  • 150 g białego marcepanu

Wykonujemy ozdoby:

Zaczynamy od kart :

Na wstępnie z białego marcepanu odrywamy kawałek wielkości ziarna grochu a następnie duży kawałek białego marcepanu kładziemy na papierze do pieczenia i przykrywamy go drugim płatem papieru. Marcepan wałkujemy na grubość 3-4 mm a następnie ściągamy górny płat papieru i wycinamy z niego ( marcepanu ) cztery prostokąty o wymiarach 5,5 cm x 4 cm. Teraz między płaty papieru do pieczenia wkładamy czerwony marcepan i wałkujemy go na grubość 2- 3 mm. Z czerwonego płatu wycinamy kolory do kart- kier i karo ( można sobie ułatwić życie i wcześniej wyciąć małe papierowe figury ja poszłam na żywioł :)). Następnie miedzy płaty papieru do pieczenia wkładamy marcepan barwiony kakaem i także wałkujemy go na grubość 2-3 mm. Ściągamy górny płat papieru i z czekoladowego marcepanu wycinamy kolory do kart - pik i trefl ( i tu ułatwić sobie możemy sobie życie wycinając te kolory ówcześnie z papieru ja tam wolę dalej sobie życie utrudniać :)). Białe prostokąty lekko na środku smarujemy wodą i naklejamy na nie kolory - kier, karo, trefl, pik. Na przekątnych , na kartach odpowiednimi kolorami i za pomocą pisaków lukrowych / cukrowych piszemy literę "A".

Przechodzimy do pokerowych żetonów:

Na papierze do pieczenia wałkujemy oderwany mały kawałek białego marcepanu na grubość 1 mm. powstały płat tniemy na kwadraty 2 mm x 2 mm ( 48 sztuki).

Między dwa płaty papieru do pieczenia wkładamy czerwony marcepan, wałkujemy na grubość 4 mm. Rozwałkowany marcepan wyciągamy z papieru i za pomocą kieliszka do koniaku ewentualnie wódki wycinamy jeden czerwony krążek. Po wycięciu krążka ponownie wałkujemy czerwony marcepan na płat o grubości 2-3 mm i odstawiamy go na bok ( najlepiej pozostawić go na papierze do pieczenia). Tą samą czynność powtarzamy z niebieskim marcepanem - wycinamy jeden niebieski krążek i resztę marcepanu wałkujemy na płat o grubości 2-3 mm. Z żółtego marcepanu wycinamy dwa krążki a z zielonego marcepanu wykrawamy trzy zielone krążki i pozostałą jego część wałkujemy na płat o grubości 3 mm.

Na każdym krążku odciskamy mniejszy krążek . powstała obręcz smarujemy delikatnie wodą i naklejamy/ umieszczamy na niej małe kwadraty z białego marcepanu - po 6 kwadratów na jednym krążku (zdjęcie powyżej).

Większe stos żetonów - z pozostałości ciasta wycinamy za pomocą kieliszka do koniaku czy też wódki 5 sztuki krążków . Trzy krążki ciasta przekładamy niewielką warstwą masy kasztankowej a następnie obklejamy je płatem czerwonego marcepanu. Na górze powstałego walca odciskamy mniejsze koło, a na powstałej obręczy umieszczamy małe białe kwadraty 2 x 2 mm. Po bokach walca odciskamy obręcze (za pomocą noża lub wykałaczki) Dwa krążki również przekładamy masą michałkową ( wyciętego za pomocą szkła ) ,obklejamy je niebieskim płatem marcepanu i wykonujemy z nim tą samą czynność co z czerwonym walcem.

Z marcepanu zabarwionego kakaem kształtujemy ramy do stołu pokerowego ( formujemy wałki ).

Na wierzch powstającego ciasta nakładamy płat zielonego marcepanu. Następnie układamy wałki/ obręcze czekoladowego marcepanu, a między nie czekoladowe draże ( zdjęcie pomocnicze powyżej).

Gdy już przygotowaliśmy marcepanowe karty i żetony układamy wszystko na torcie.

Na sam koniec boki tortu / stołu smarujemy czekoladową masą.

Tort przechowujemy 12 godzin w lodówce by wszystko dobrze się "przejadło".

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/10/2013


comments powered by Disqus
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
Fb f logo  blue 58 Feed icon