Czekoladowe muffinki z truskawkowym kremem
Ucierane, czekoladowe babeczki / muffinki z wierzchu posmarowane czekoladą i ozdobione lekkim kremem powstałym na bazie truskawek. A na dodatek ozdobione marcepanowymi różami.





Składniki na 12 sztuk ( ale z przepisu spokojnie można ich zrobić 16 sztuk).
Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babeczki ucierane:
- 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 opakowania sypkiego napoju czekoladowego ( 2 x 25 g )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy sypki napój czekoladowy. Składniki łączymy ze sobą.
Do makutry/ miski wkładamy miękkie masło i dodajemy do niego cukier puder. Składniki ucieramy na jednolitą, gładka masę. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo , po jednym jajku - ucieramy. Do powstałej masy dodajemy stopniowo ( 1-2 łyżek) suchych składników - ucieramy. Na sam koniec do masy wlewamy mleko i dokładnie wszystko łączymy na jednolitą masę.
Surową masę przekładamy do formy na muffinki.
Surowe babeczki pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut - do tzw. suchego patyczka.
Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Masa truskawkowo- kremówkowa:
- 200 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 125 g jogurtu wiśniowego
- 1,5 szklanki pokrojonych drobno truskawek
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Pokrojone drobno truskawki, za pomocą blendera miażdżymy na jednolitą masę.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy jogurt - łączymy / miksujemy. Następnie wlewamy zblenderowane wiśnie i żelatynę. Dokładnie łączymy składniki na gładką, jednolitą masę.
Gotową masę wkładamy do lodówki na 20 minut by zgęstniała.
Dodatkowo:
- 200 g czekolady do smarowania kanapek
- 200 g masy marcepanowej czerwonej
- 25 g masy marcepanowej zielonej
Masę marcepanową czerwoną układamy na płacie papieru do pieczenia i przykrywamy drugim płatem papieru. tak zabezpieczoną masę wałkujemy na grubość 1-2 mm. Z powstałego płatu marcepanowego ściągamy jeden ( wierzchni) płat papieru i za pomocą kieliszka do wódki wycinamy okręgi. Każdy okrąg przecinamy na pół. Z połówek formujemy różę.
Z zielonej masy marcepanowej formujemy listki oraz łodygi.
Wykonanie:
Na upieczone i przestudzone muffinki nakładamy po łyżce czekolady do smarowania. Czekoladę dokładnie rozprowadzamy po wierzchu babeczki. Za pomocą worka cukierniczego wyciskamy wiśniowy krem. Na kremie układamy marcepanową różę oraz listek z łodygą. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 26/06/2013
comments powered by Disqus