Kruche waniliowe ciasteczka z masą porzeczkowo-galaretkową
Oto kolejny przepis na kruche ciasteczka. Tym razem postanowiłam je przełożyć masą zrobioną z porzeczek i czerwonej galaretki - sypkiej. Kruche ciastka i kwaskowata masa stworzyły idealną parę.





Składniki na 3 blaszki do pieczenia.
Blaszki do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem należy średnio nagrzać piekarnik.
Składniki na ciastka:
- 1/2 kg mąki pszennej / tortowej
- 250 g margaryny
- 2 żółtka surowe
- 1 całe jajko
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej posiekaną margarynę, żółtka, jajko, cukry i śmietanę. Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i za pomocą maszynki do ciastek wyciskamy ciastka na blaszkę do pieczenia.
Ciastka pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza przez 12 minut.
Po upieczeniu wykładamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Masa galaretkowo-owocowa:
- 1 opakowanie sypkiej, czerwonej galaretki ( porzeczkowa, truskawkowa, wiśniowa)
- 1,5 l słoik porzeczek czerwonych lub 1 kg mrożonych + 1/2 szklanki soku porzeczkowego (kompotu)
- 1 szklanka cukru kryształu
Do rondla przekładamy cukier, porzeczki w zalewie (lub mrożone porzeczki i kompot z porzeczek) i dodajemy sypką galaretkę. Wszystko smażymy na małym ogniu przez około 15 minut. Nie zapominamy o mieszaniu masy by się nie przypaliła. Przesmażona masę odkładamy do lekkiego przestygnięcia.
Dodatkowo:
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki suszonej żurawiny
Wykonanie:
Na połowę zimnych ciastek wykładamy łyżeczkę (a nawet i troszkę więcej) masy galaretkowo - porzeczkowej i przykrywamy ją drugim ciastkiem. Tak przygotowane ciastka wkładamy na godzinę do lodówki by masa skleiła dobrze oba ciastka ze sobą. Przed podaniem ciastka oprószamy cukrem pudrem i zdobimy suszona żurawina.
Smacznego
Data publikacji: 04/03/2013
comments powered by Disqus